marți, 21 ianuarie 2014

Porțile vântului

o poveste de Marta Cozmin
Porțile Vântului. - București: Editura Ion Creangă, 1975. p. 5 nr. inv. 266708 BJ ASTRA Sibiu

A fost odată un băiat tare somnoros. Unde ajungea, acolo adormea. Într-o bună zi l-a prins somnul pe acoperișul casei. Și cum dormea el așa, s-a stârnit un vânt mare și l-a smuls, ducându-l sus, foarte sus de aripa sa.

Dar băiatul dormea și în văzduh, fără să-i pese. Și tot plutind prin somn, a ajuns la Porțile Vântului.
Aici era un hâj și un vâj. Vânturile ba intrau, ba ieșeau, ba se ciocneau și toate se grăbeau întruna. Băiatul s-a trezit de forfota lor și, strecurându-se printre ele, s-a pomenit de partea cealaltă.
Pe o pajiște frumoasă zări trei palate.
http://www.deviantart.com/art/The-Wind-of-My-Freedom-374039008
Întâiul era cu totul de mărgean și pe zidurile sale creștea iederă grasă. Al doilea era de piatră albă luminoasă, iar cel de-al treilea… era bordei curat.
Băiatul își zise:
Trebuie să mă culc undeva. Ia să bat la palat să cer găzduire.
Și, mergând la palatul de mărgean, a bătut la poartă. Aceasta se deschise, dar nu se arătă nici un slujitor.
Înăuntru se vedea o scară de mărgean, la capătul căreia era un pat mare de aur, încărcat cu suluri și perne de mătase.

Băiatul se uită în dreapta, se uită în stânga, și nevăzând pe nimeni, începu să urce scările. În dreptul fiecărei trepte se afla, pe o parte , o fereastră înaltă, cu sticla de culoarea cerului. Și la fiecare pas, băiatului i se făcea somn. De-abia aștepta să se culce în patul de aur când, aruncându-și privirile în cleștarul unei ferestre, băgă de seamă că pe fiecare treaptă pe care suia, răsăreau în urmă, fără pic de zgomot, două namile cu tangerele ridicate.
Ei, până aici mi-a fost, își zise băiatul, căscând. De intrat am intrat eu în palatul acesta, dar de ieșit cum am să ies?
Și, la fiecare pas, răsăreau în urmă alte două namile.

Până la palatul de aur îi mai rămăsese o singură treaptă. Deodată văzu că fereastra din dreptul său e deschisă. Fără să șovăie, săltă peste marginea ei și, agățându-se de iedera deasă care îmbrăca zidurile de mărgean, se lăsă până la poalele palatului, pe pajiște.
Trebuie să mă culc undeva, își zise băiatul și merse să bată la casa cea mare de piatră albă.
Îi deschise o găzdoaie voinică și chipeșă, care pe loc îl pofti la cină. Masa era încărcată de bunătăți. Băiatul ba mai mânca, ba mai dormea.
Pe urmă, femeia îl duse într-o încăpere largă, împodobită cu perne și covoare, și-i așternu să se culce.
Găzdoaie mare și frumoasă, tare bine mă primești. Spune-mi, cum aș putea să-ți mulțumesc?
Femeia răspunse:
Am două fete. Una frumoasă și una urâtă. Am să ți-o dau de mireasă pe cea urâtă, că pentru cea frumoasă, am destui pețitori. Când dorești să facem nunta, acum sau mâine?
Mâine, răspunse băiatul, că acum mi-e somn și aș vrea să mă culc.

Găzdoaia îi ură noapte bună și-l lăsă să doarmă. Dar băiatul somnoros. Dar băiatul somnoros, cum rămase singur, alergă la fereastră și văzu că dă tot pe pajiște. Și, fără să seta mult pe gânduri, sări afară, zicându-și:
Mai bine sărac, da’ curat.
Apoi oftă:
Trebuie să mă culc undeva, și merse să bată la ușa bordeiului.
Dinăuntru i-a răspuns o babă cu voce văicărită:
N-am de nici unele.
Băiatul nu se lăsă și mai bătu odată.
Babă-băbuță, deschide-mi, măicuță!
N-am de nici unele, se auzi iar glasul de mai înainte.
Dar băiatul bătu și a treia oară. 
Deschide-mi ușa, că altfel dorm în prag, măicuță!
Atunci baba crăpă ușa mormăind:
N-am de nici unele. Dar dacă vrei, culcă-te pe jos.
Băiatul intră în casă și văzu o babă ciolănoasă, care purta pe după fiecare ureche câte un motan cu ochii de jar și blana de funingine.

În odaie de găsea un pat, cu treisprezece saltele pufoase așezate una peste alta, pe care baba se cocoța văitându-se și trăgând pumni și ghionți la rând în fiecare saltea. Când ajunse în vârf, pică adormită, laolaltă cu cei doi motani atârnați de urechi.

Băiatul se întinse pe jos și închise ochii. Podeaua era rece și noduroasă, dar îi era atât de somn, că ar fi adormit și acolo, dacă nu auzea tocmai atunci niște suspine înfundate și un glas care șoptea:
Dormi băiete, vai de tine, mâine-n zori vei fi ca mine!
Plin de mirare, băiatul somnoros se înălță într-un colț și privi în jur. Glasul venea dinspre pat, dar acum amuțise.
Cine-mi plânge de milă? șopti băiatul.
Atunci, salteaua a treisprezecea, care era  așezată mai dedesubtul tuturor, îi împărtăși că baba îi preface în saltele pe toți feciorii pe care-i găzduiește.
Când înțelese ce soartă îl așteaptă, somnorosul se strecură afară din bordei și o rupse la fugă pe pajiște, către Porțile Vântului.

Dar cei doi motani ai babei îndată l-au simțit și s-au luat după el să-l prindă, să-l ducă înapoi, și erau gata-gata să-l înhațe când, iată, o aripă de vânt l-a ridicat în văzduh și l-a tras pe partea cealaltă.
Și a plutit el astfel, a plutit, până ce s-a pomenit ziua în amiaza mare pe acoperișul de unde plecase.


Băiatul închise iarăși o pleoapă să se culce, dar când și-a amintit de babă s-a trezit de-a binelea și-a început să dreagă cu mare zor și grijă țiglele acoperișului, pe care le stricase vântul.

miercuri, 15 ianuarie 2014

”De unde vin visele? Dar poveștile?”

Câteva cuvinte ale autorului despre... autor
MARTA COZMIN

(extras din volumul Carte de povești. Marta Cozmin. - București: Vitruviu, 1999, p. 2; BJ ASTRA Sibiu, Secția pentru Copii și Tineret, 695869/110171)

În copilărie aveam nenumărate vise fantastice. Dar numai în somn, noaptea. În schimb, ziua, voiam neapărat să le povestesc. Copleșit de lungimea și de ciudățenia lor, fratele meu credea că le inventez. Pe atunci această învinuire mă umplea de indignare. Nu înțelegeam că este de fapt o laudă, pe care criticii, din orice tărâm  al artei sau științei, o dăruiesc cu multă economie și de care aș fi astăzi bucuroasă.

De unde vin visele? Dar poveștile? Poate că vin din văzduh sau se ridică din mare și se plimbă, ca niște nori nevăzuți, deasupra pământului, iar din vreme în vreme își revarsă preaplinul în sufletele oamenilor care au nevoie de ele. Pe urmă unii le povestesc mai departe. Așa s-a întâmplat și cu mine…

M-am născut în ultima noapte de ianuarie din anul 1930. Cei dragi din casă mi-au pus foarte devreme cărți în mână, dar, fiindcă nu eram încă în stare să le citesc, la importanta vârstă de patru ani am hotărât să mă fac scriitoare.

Ca să fie sigure că nu era o simplă toană, ursitoarele (ale mele? ale istoriei?) m-au lăsat să aștept câteva decenii apariția primului volum. Așa s-a ivit Geamantanul din America în 1969. Doi ani mai târziu a fost tipărită întâia mea carte de povești. Au urmat când cărți pentru cei mari, când cărți pentru cei mici. Pentru copii am așternut peste o sută de povești, cuprinse în volumele Cocoșul de apă (1971), Degetarul de ceață (1976), Croitorul de povești (1980), Sora păpădiilor (1984), Umbra poveștilor (1986). Pentru cei mari am scris fie schițe și povestiri, Geamantanul din America (1969), Câinele și gramofonul (1975), fie romane, Marea la ora șase (1976), Supraviețuitorii (1980), Să vorbim despre palmieri (1984). Uniunea Scriitorilor m-a premiat o dată pentru povești (1980), o dată pentru roman (1984).

Cum, prin anii aceia, unora nu le plăcea să vorbim despre palmieri, iar pe alții îi supărau grozav poveștile, mai ales cele cu pisici, a fost nevoie să aștept o vreme continuarea idealului meu de la patru ani. De altfel, și după 1989, nu s-au mai găsit bani pentru poveștile mele, așa că de atunci am scris lucruri care puteau să apară într-un singur exemplar, și acela, bătut la mașină: piese de teatru. Două dintre ele au fost nominalizate la UNITER la concursurile anuale pentru cea mai bună piesă: Înțeleptul și actorul (1993) și Teatrul a murit, trăiască teatrul! (1996). Trei piese pentru copii au fost jucate fie de amatori, fie la Teatrul Radiofonic (Soulguard, 1996). Altele așteaptă în sertar.  (…)

vineri, 10 ianuarie 2014

Prin Țara Basmelor

de Sandu Brusture-Viroagă 

Răsfoind colecția Universul Copiilor, nr. 2, an VI, 1930 (nr. inv. 24216) din Colecția de Periodice a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu am descoperit un poet minunat și (încă) necunoscut, Ștefan Stănescu, pseudonim Sandu Brusture-Viroagă, născut pe 9 ianuarie 1912 și trecut Dincolo în anul 1956.

A venit timpul să-i descoperim pe poeții și povestașii de odinioară, cei care au bucurat și colorat copilăria bunicilor noștri.



La miezul nopții, Moșul Ene cu nuelușa-i de alun,
Atinge pleoapele trudite șinchide-a ochilor mărgele
Și visele încep să sboare, cu aripioare de lăstun
Prin țara basmelor eterne, cu flori și cântece și stele…

Atunci pe codrul de aramă plutesc năframele de lună
Pe care vânturile nopții le sfâșie și iar le-adună…
De-i ascultă în gând cu grijă, vei auzi cântând atunci
Șirag de lacrime sonore ce curg în valuri peste lunci!
Se’ nvolburează flăcări roze și’ n freamăt lung de ramuri frânte,
Privighetorile de gânduri încep în colivii să cânte.

Ca-ntr-un ochean vrăjit de stele, cu viziuni de cer înalt,
Se-ntrezăresc grădini de lacuri de pe tărâmul celălalt…
Pe-aici un călător, odată, s-a-ncumetat să rup-o floare
Și-ndat’ au prins să-l împresoare miresme tari adormitoare
Și codrul freamătă de glasuri, ca niște clopoței de-argint,
Ce-l tot târâră-n colb de aur, prin nesfârșitul labirint…
Precum petalele din floare le-a rupt el: una câte una,
Tot astfel dragile-i iluzii se risipiră cu furtuna.

Uitase sfatul vrăjitoarei, ce-n drum i-a spus cu bunătate
Cum să se poarte-n tot cuprinsul acelor locuri neumblate:
Drumeț voinic i-a zis, când pașii te-au dus în tainică pădure
Și-ai rătăcit în dogorirea de crengi și frunze de aramă,
Păzește-ți sufletul, fă-ți cruce. Și nu răspunde când te cheamă
Și nu lăsa ademenirea și vraja lină să te fure!

Te-or îmbia să joci cu ele în cercul larg de iarbă arsă,
Dar tu, luându-ți apa vie, grăbește-te, fă calea-ntoarsă!
Așa grăit-a vrăjitoare, dar voinicelul, pas’ s-asculte
Când zânele-i vorbeau șăgalnic, făgăduindu-i câte multe!
…Și firul visului se toarce mai lin, mai fără de hotare,
Și copilașul care doarme ce vede că-i voinic călare.
Și toate câte le-auzise, din basmul ce l-a spus bunica,
El le trăește-n vis aevea: Vulturul Vulpea și furnica
Sunt slujitorii lui, că doară el, Făt-frumos, i-a ajutat
În drumul lui cu bunătate și chiar de moarte i-a scăpat!

Aruncă Smeul buzduganul, el, Făt-frumos îl prinde-n mână
Și îl repede pân-departe de-a mers pe drum o săptămână!
Stă Smeul nostru și se miră: cam ce voinic avu tăria
Și negrăita îndrăzneală să-i calce lui împărăția?

Dar Făt-frumos sub pod l-așteaptă și mi-l ucide-n luptă cruntă,
O iea apoi pe Cosânzeana și-apoi să vezi ospăț și nuntă!...
Și firul visului se toarce-ncet și tainic mai departe
Și-acuma Făt-frumos viteazu se află-n cumpănă de moarte…
Închis în temnița străveche cu ziduri umede și reci,
Acolo vor să-i putrezească oscioarele în veci de veci!

Toți slujitorii lui acum sunt morți și nimeni nu-i aproape
Să vină să doboare Smeii și-apoi pe Făt-frumos să-l scape!
Și plânge Făt-frumos sărmanul (copilul adormit și-nchis)
Și cheia temniței grozave e ”deșteptarea lui din vis”!

(tehnoredactare cu grafia și ortografia din document)


sursa foto: http://www.perulibrary.org/childrens-services/preschool-storytime/