marți, 10 iunie 2014

Livada cu mere cuvântătoare există, nu este o poveste!

Livada cu mere cuvântătoare a fost tema atelierului de scriere creativă și rostire de poveste pe care Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu l-a organizat la Slimnic, cu ocazia ediției de vară, 2014 a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu.

Atelierul, derulat pe mai multe secvențe de curs realizate pe parcursul a trei săptămâni a fost realizat de Florinela Anca Vasilescu, coordonator al departamentului Metodic. Comunicare. Programe. Chiar dacă în comuna Slimnic biblioteca publică nu este încă funcțională, întâlnirile cu micii povestitori de aici au avut loc la Centrul parohial ”Sfinții Timotei și Mavra” pus la dispoziția activității de părintele George Piț și familia sa.

Prezentarea poveștilor din Livada lui Drăgușin a fost însoțită de o acțiune tip lobbyArt prin intermediul unui atelier de idei creative care au avut ca obiect de studiu și manifest, cartea. Obiectivul povestitorilor a fost atins. Ioan Șurean, primarul comunei Slimnic, a fost prezent la acțiune alături de alte oficialități locale și i-a asigurat pe cei de față că în foarte scurt timp biblioteca va fi redeschisă și adaptată nevoilor comunității.  La atelier a fost prezent și directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, dr. Silviu Borș.

Atmosferă de sărbătoare, autentică, românească, cu participanți talentați și susținători pe măsura cumințeniei lor. Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această întâmplare simplă, dar aducătoare de bucurii care nu se uită ușor.

Cea mai bună demonstrație a rostului atelierului și al Ordinului Povestașilor care de la săptămână la săptămână își sporește numărul ucenicilor povestași este povestea în sine. Iată aici, doar câteva fragmente:

A fost odată, ca-n povești o livadă cu mere cuvântătoare. În livadă trăiau mii, poate chiar zeci de mii de mere, și fiecare dintre ele avea de spus cel puțin o poveste interesantă.
În fiecare noapte de vineri merele începeau să rostească, una după alta, poveștile, unele trăite, altele doar visate. Cel mai înțelept dintre mere, Golden, a început primul. Acesta le-a mai povestit merelor din poveștile sale, dar mereu avea câte una nouă, niciodată nu spunea o poveste de două ori. De data aceasta, Golden a hotărât să le spună merelor o istorioară pe care a trăit-o chiar el, pe când a fost plecat în armată. Și, a început să povestească:
Pe vremea mea, armata era obligatorie. Acolo învățam cum să ne apărăm livada și copacul în caz de furtună sau alte calamități produse de oameni… Dar nu despre instrucție vreau să vă spun povestea ci despre ce mi-a fost dat să trăiesc pe frontul din Bucătărie.” (Andra, 13 ani)

”A fost odată un măr din livada Slimnicului care făcea parte din tonele de mere care trebuiau exportate în Germania. Era un măr fericit deoarece spera ca în străinătate să-i fie mai bine. Într-o zi, a sosit și Marele Camion, îndelung așteptat. Muncitorii au încărcat merele care se rostogoleau cu lacrimi în ochi pentru că întotdeauna este greu să te desparți de prietenii din livada copilăriei. Și, iată, șoferul a pornit Marele Camion care s-a pus în mișcare fără nici un regret. Mărul nostru, deosebit de emoționat, de abia aștepta să ajungă în Germania. Privea fascinat prin pereții de sticla ai Marelui Camion, se uita la păsări cum zboară și cântă cu glasul lor melodios. Privea ciobanii cu oile lor albe ca zăpada, dar gândul tot la prietenii lui din livadă îi era. Au ajuns aproape de granița dintre Austria și Germania. Au așteptat până toate merele au fost verificate de vameși, apoi au plecat spre Berlin. Mărul era fericit, dar nu știa ce-l așteaptă: merele erau duse la o fabrica de suc. El deja își făcea planuri pentru ,,vacanța” lui și se gândea ce prieteni va avea și cum își va petrece timpul. Când au ajuns la fabrică, oamenii de acolo au descărcat camionul și au dus merele în depozit. Mărul era nerăbdător să cunoască și alte soiuri, noi de mere, dar când a văzut cum oamenii duceau merele la o presa uriașă, și-a dat seama ce se întâmplă cu adevărat. (Ștefan, 13 ani)”


Continuarea acestora și prezentarea tuturor poveștilor din Livada cu mere cuvântătoare a Slimnicului în următorul volum antologic ”Spune-mi o poveste despre satul tău”, editat de BJ ASTRA Sibiu, Editura Armanis. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu