miercuri, 19 martie 2014

Micii povestași din ținutul Sibiului

de Radu Vancu

Omul nu este doar un „ființă socială”, ci și o „ființă narativă”. Ba mai mult, cu cât o societate are povestași mai mulți și mai talentați, cu atât performanța ei socială e mai ridicată. O spun teoria literară și antropologia pe șleau; cum însă pe noi nu teoria, ci practica ne interesează, un bibliotecar de la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a avut excelenta idee a formării unei școli de mici povestași – recrutați, până la unul, din șase sate din jurul Sibiului: Gura Râului, Turnu Roșu, Alămor, Păuca, Micăsasa, Sadu. Florinela Anca Vasilescu, fiindcă ea este bibliotecarul în cauză, a ales 48 de povești ale unor copii din satele amintite, mai toți între 10 și 14 ani, le-a strâns într-o antologie numită Spune-mi o poveste din satul tău, pe care a și prefațat-o, și a publicat-o anul acesta la Editura Armanis (a Bibliotecii Județene ASTRA; fie spus în paranteză, puține cărți din capitala noastră europeană ies la fel de elegant precum cele îngrijite aici de priceputele tipografe ale Bibliotecii).

A rezultat o profuziune fermecătoare de povești despre lume, așa cum e ea văzută de cei aflați în intermundiul dintre copilărie și adolescență; o lume cumva nediferențiată total de universul fabulos al copilăriei din experimentele Zaica, și neintrată încă de-a binelea în story-urile cu vampiri ale teenager-ilor. Copiii universurilor rurale din jurul Sibiului scriu despre o lume contiguă încă basmelor – povestașii puberi din Gura Râului scriu Povești din Inima Pădurii, cei din Turnu Roșu Povești din Turnul de Veghe al Munților, cei din Alămor Povești din Ținutul Dochiilor Albastre, cei din Păuca despre Tărâmul Timpului Fericit, cei din Micăsasa se simt De demult..., iar cei din Sadu vin din Sfatul Înțelepților. Însă, cu toate titlurile și scenografia rurale, poveștile lor sunt foarte actuale, se simte de îndată că e vorba de lumile unor copiii intrați binișor în Evul Media, cu un imaginar nutrit de lumile fabuloase ale phantasy-urilor și feeriilor holywoodiene. În satele lor, de asemenea fabuloase, din jurul Sibiului, micii povestași sunt și ei niște „nativi digital”, foarte bine adaptați lumii în care se mișcă.

E, așadar, un lucru foarte bun această antologie. Formează o generație de povestași digitali „prea buni, prea ca la țară”. După cum foarte bună e și informația din caseta tehnică, unde se spune limpede că vor fi cinci astfel de volume. Ceea ce înseamnă că micii noștri povestașii se numără cu zecile, poate chiar cu sutele. Și, cum spuneam de la început că societățile cu povestași mulți și buni prosperă, concluzia e limpede: viitorul sună bine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu